Tájékoztatás a hitelkamatok maximalizálásával kapcsolatban

Tájékoztatás a lakossági (fogyasztó) Ügyfeleink és a Sberbank Magyarország Zrt. (névváltozást megelőzően: Magyarországi Volksbank Zrt.) - a továbbiakban úgyis, mint: a Bank – között létrejött, referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású jelzáloghitel-szerződések esetében a referencia-kamat maximalizálásával kapcsolatban

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 782/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet alapján, a referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződések esetében,

1 havi BUBOR       1,83 %
3 havi BUBOR       2,02 %
6 havi BUBOR       2,17 %
12 havi BUBOR       2,40 %
1 havi LIBOR CHF     -0,79 %
3 havi LIBOR CHF     -0,77 %
1 havi EURIBOR     -0,56 %
3 havi EURIBOR     -0,56 %

Ezt nevezzük a továbbiakban a Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálásának.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálása megakadályozza az elmúlt időszakban megemelkedett referencia-kamat értékek miatt a fizetendő kamat esetleges növekedését.

A referencia-kamat aktuális mértéke – függően az Ön érintett jelzáloghitel-szerződése egyedi feltételeitől – természetesen lehet alacsonyabb, mint a 2021. október 27. napján érvényes mérték. A Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálása azt jelenti, hogy a referencia-kamatláb mértéke 2022.12.31-ig magasabb nem lehet, mint a jogszabályban meghatározott mérték.

Figyelem! Az intézkedés nem érinti a referencia-kamatlábon felül fizetendő kamatfelár mértékét, annak esetleges változását (növekedését vagy csökkenését).

Milyen szerződéseket érint? Jelzálog típusú kölcsönöket, amelyek kamata referencia kamathoz árazott, és amelynek referencia kamata jelenleg magasabb vagy 2022.12.31-ig magasabb lenne a 2021.10.27-i referenciakamat-mértéknél.

Ez független attól, hogy az adott szerződés fizetési moratórium alatt áll-e: a Referenciakamat Átmeneti Maximalizálása a fizetési moratórium alatt álló, referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződésekre is érvényes.

Milyen teendő van? Önnek semmilyen teendője nincs, a Referenciakamat Átmeneti Maximalizálását a 2022.12.31-ig terjedő időszakig a Bank az Ön közreműködése nélkül végrehajtja, azt Önnek nem kell igényelnie.

A Referenciakamat Átmeneti Maximalizálásával érintett Ügyfeleink részére Bankunk 2022. január 31-ig, és a jogszabályban meghatározott gyakorisággal tájékoztató levelet küld.

Üdvözlettel,

Sberbank Magyarország Zrt. "v.a."