Lakossági ügyfelek
Ügyletek

Tájékoztatás a hitelkamatok maximalizálásával kapcsolatban

Tájékoztatás a lakossági (fogyasztó) Ügyfeleink és a Sberbank Magyarország Zrt. (névváltozást megelőzően: Magyarországi Volksbank Zrt.) - a továbbiakban úgyis, mint: a Bank – között létrejött, referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású jelzáloghitel-szerződések esetében a referencia-kamat maximalizálásával kapcsolatban
 

Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a fogyasztónak nyújtott hitelről szóló 2009. évi CLXII. törvény veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 782/2021. (XII. 24.) Korm. rendelet alapján, a referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződések esetében,

  • a 2022. január 1. napját megelőző referenciakamat-fordulónaptól alkalmazott referencia-kamatláb 2022. január 01. napjától alkalmazandó mértéke, illetve
  • a 2022. január 1-től 2022.12.31-ig bekövetkező referenciakamat-fordulónaptól alkalmazandó referencia-kamatláb mértéke

2022.12.31-ig nem lehet magasabb, mint a jelzáloghitel-szerződésben meghatározott referencia-kamatláb 2021. október 27. napján érvényes mértéke, amely az alábbi:

 

1 havi BUBOR                                 1,83 %

3 havi BUBOR                                 2,02 %

6 havi BUBOR                                 2,17 %

12 havi BUBOR                               2,40 %

1 havi LIBOR CHF                          -0,79 %

3 havi LIBOR CHF                          -0,77 %

1 havi EURIBOR                             -0,56 %

3 havi EURIBOR                             -0,56 %

 

Ezt nevezzük a továbbiakban a Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálásának.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálása megakadályozza az elmúlt időszakban megemelkedett referencia-kamat (így pl. BUBOR) értékek miatt a fizetendő kamat esetleges növekedését.

A referencia-kamat aktuális mértéke – függően az Ön érintett jelzáloghitel-szerződése egyedi feltételeitől – természetesen lehet alacsonyabb, mint a 2021. október 27. napján érvényes mérték. A Referencia-kamat Átmeneti Maximalizálása azt jelenti, hogy a referencia-kamatláb mértéke 2022.12.31-ig magasabb nem lehet, mint a jogszabályban meghatározott mérték.

Figyelem! Az intézkedés nem érinti a referencia-kamatlábon felül fizetendő kamatfelár mértékét, annak esetleges változását (növekedését vagy csökkenését).
 

Milyen szerződéseket érint? Jelzálog típusú kölcsönöket, amelyek kamata referencia kamathoz árazott, és amelynek referencia kamata jelenleg magasabb vagy 2022.12.31-ig magasabb lenne a 2021.10.27-i referenciakamat-mértéknél.

Ez független attól, hogy az adott szerződés fizetési moratórium alatt áll-e: a Referenciakamat Átmeneti Maximalizálása a fizetési moratórium alatt álló, referencia-kamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződésekre is érvényes.
 

Milyen teendő van? Önnek semmilyen teendője nincs, a Referenciakamat Átmeneti Maximalizálását a 2022.12.31-ig terjedő időszakig a Bank az Ön közreműködése nélkül végrehajtja, azt Önnek nem kell igényelnie.
 

A Referenciakamat Átmeneti Maximalizálásával érintett Ügyfeleink részére Bankunk 2022. január 31-ig, és a jogszabályban meghatározott gyakorisággal tájékoztató levelet küld.

Üdvözlettel,

Sberbank Magyarország Zrt. "v.a."