Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Melyik cég kap ma hitelt?

A kedvező a makrogazdasági helyzet indokolja elsősorban, hogy rekordot dönt a vállalati hitelezés ma Magyarországon. Egyes szektorokban – így a feldolgozó-, építőiparban vagy a kereskedelemben – nagyobb kockázatot futnak a hitelnyújtók, ugyanakkor bizonyos cégeknek még a devizában való eladósodás is csak minimális rizikót hordoz.  
 
Húznak az exportpiacok, élénkül a belföldi kereslet, ráadásul rekord alacsonyak a banki kamatok, ezért aztán amelyik vállalat hosszú távra tervez, annak érdemes most bezsákolnia a kedvező forrásokból – mondta el az Info rádiónak adott interjújában Szabó Péter. A Sberbank KKV-területvezetője hozzátette, a következő évek pozitív várakozásait árazzák be a vállalkozások, amikor több évre elköteleződnek hitellel. Az eredmény mindenesetre magáért beszél: a jegybank friss számai szerint 7600 milliárd forintot is meghaladja a hitelállomány, az érték 15%-kal magasabb a tavalyinál. 

Pénzt vagy időt ad a bank 

Noha a rekord hitelállományból a feldolgozóipar, a mezőgazdaság és a kereskedelmi szektor kölcsönei teszik ki a legnagyobb részt, problémás hitelek minden szektorban előfordulnak. Szabó Péter szerint a legfontosabb, hogy időben, lehetőleg valamilyen elgondolással a fejében jelezze az adós, ha problémákat észlel, mert ekkor még több lehetőség is adódik a helyzet rendezésére. Időt vagy pénzt tud adni a bank: akár a hitel átütemezésével, halasztott fizetéssel, akár átmenetileg pótlólagos források biztosításával.  

Ami az euróhitelezést illeti, Szabó Péter szerint ma Magyarországon szinte kivétel nélkül csak az a cég kaphat devizahitelt, akinek árbevétele is keletkezik devizában. Számukra gyakorlatilag árfolyamkockázat-mentes a devizakölcsön felvétel. A Sberbank szakértője szerint a következő lökést az tudná adni a finanszírozási piacnak, ha a jelenleg külső finanszírozással nem élő KKV-állományt is sikerülne aktivizálni. 
 

 
 
A Sberbank Magyarország Zrt-ről: 
 
A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, BoszniaHercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.