Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Ez várható idén pénzügyekben: 19-re húzunk lapot 20-ban?

Gyengülő forintot, dráguló eurót, emellett magasabb inflációt és emelkedő kamatokat vár idénre a banki szakértő. 2020-ban a tavalyinál kevesebb beruházás, valamint az ingatlanpiaci fékezés is hozzájárul a várható GDP-lassuláshoz. Külföldön India, Kína és a Közel-Kelet hordoz nagyobb kockázatot, illetve az év második felében az amerikai elnökválasztás boríthatja a piacokat.

A forint a várakozások szerint tovább folytatja a gyengülését az euró ellenében, valószínűséggel lát 340 forint feletti árfolyamot a magyarországi Sberbank szakembere. A dollár piacát változékonyság jellemzi majd, 2020 nem az amerikai zöldhasú éve lesz – mondja Horváth István. Ellentétben a rubellel, az orosz valuta ugyanis idén is felülteljesíthet a dollárral szemben, ha nem is olyan mértékben, mint az elmúlt esztendőben. Ennek okát leginkább a javuló ukrán-orosz kapcsolatokban érdemes keresni.

Idehaza idén 3,45%-os inflációt vár a szakértő, mellé pedig a hazai gazdaság teljesítményében jelentős lassulással felérő 3,3%-os GDP-növekményt. Ez utóbbit elsősorban a fogyasztás hajtja majd felfelé, amivel szemben az állami és üzleti szféra beruházásai csökkenhetik azt, főleg az építőiparban. Az ingatlanszektor amúgy is fékezés előtt áll: kevesebb adásvételre, akár újra egyszámjegyű lakásár-növekedésre számít a Sberbank szakértője. Az újlakások magasabb ÁFÁ-ja az árakban csak részben jelenik meg, de az átadott új otthonok számában bekövetkező drasztikus csökkenés már látványos lehet az év második felében.

Ami a kamatokat illeti, idehaza visszafogott kamatszintemelkedésre számít Horváth, aki ezt a magasabb infláció és a gyengébb forint mellett a világgazdasági teljesítmény javulásával magyarázza.


A világgazdaság 2020-ban

Az eurókamatok esetében erősödést, a dollár esetében viszont stagnálást vár a szakértő, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED ugyanis valószínűleg kivár majd a novemberi elnökválasztásokig.

A befektetők is óvatosabbak lesznek ugyanebből az okból kifolyólag, és amennyiben elnökváltás lesz, azt jó eséllyel egy tetemes eséssel fogják „jutalmazni” a tőzsdék. Akár egy 25 százalékpontos, jó ideje érő korrekciót is eredményezhet egy esetleges demokrata győzelem a Sberbank szakértője szerint.

Ugyanilyen hatással lehet azonban a geopolitikai puskaporos hordó, a Közel-Kelet felrobbanása is, ami az olajárak elszaladásán keresztül gyakorolhat erősebb hatást a világgazdaságra. Ezen kívül az évek óta tartó Kína-USA húzd meg, ereszd meg, valamint az eladósodott, deficites óriásgazdaság, India tartogathat még negatív meglepetéseket az év során, mondja Horváth István.

Jelen tájékoztatás nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

A Sberbank Magyarország Zrt-ről:
A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.