Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Melyik cégnek van most leköthető pénze?

A járvány okozta gazdasági lefékezés egyik meglepő fejleménye, hogy sok vállalat előre nem kalkulált tartalékot tudott felhalmozni az elmúlt hónapokban. A megspórolt, vagy mint látni fogjuk, inkább el nem költött forrás viszont jelen formájában alig hoz hasznot. Mindez új kihívás elé állítja az érintetteket: válság idején kell befektetni.

A minden gazdasági ágazatot érintő visszaesés ellenére magas azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek a tervezettnél nagyobb pénzügyi tartalékon ülnek jelenleg. Köztük sok cég a válsággal leginkább érintett területeken működik. A látszólagos ellentmondást Korsósné Maku Márta, a Sberbank Magyarország Zrt. Vállalati termékfejlesztési vezetője oldja fel: a vállalkozások több okból is tartalékolhattak az év első hónapjaiban, utána pedig már nem volt alkalmuk elkölteni a forrásokat.

Ilyen indok lehet például egy tervezett nagyobb beruházás. A gazdasági visszaesés több módon is ellehetetleníthette a projekteket: a kereslet visszaesése miatt feleslegessé válhatott a kapacitásbővítés, de akár a kivitelező, beszállító állapota is kútba ejthette a terveket. Az érintett beruházások többségét csak elhalasztották, a későbbi megvalósításig azonban a rászánt tőke a cég számláján parkol elkülönítve.

Hasonló helyzetet jelentett, amikor egy vállalat a tavaszi-nyári szezonális készletberendelésre halmozott fel nagyobb tőkét, de a piacának kvázi megszűnésével okafogyottá vált a beszerzés is – osztja meg tapasztalatait a banki szakember. További lehetőség, amikor a cég az előző sikeres év forrásait piacnyitásra, vagy például a márka újrapozícionálására szánta, ezeket azonban rendre felülírta az egyre súlyosbodó helyzet. Emellett a Sberbank szakemberének tapasztalata szerint vannak hagyományosan óvatos vállalatok is, akik pont az ilyen helyzetekre tekintettel különítettek el jó előre forrásokat.

Mi legyen a pénzzel?

Tagadhatatlan, hogy a fennálló tartalékok egy szemmel jól látható része mindenképpen elmegy a kár mérséklésére: rezsire, működésre és a dolgozók megtartására. De nagyobb méretű forrásnál megmarad annak többsége. Legtöbben hagyományosan látra szólóan tartják a pénzüket a számlájukon, pedig amíg eljön a felhasználás ideje, ezeket a forrásokat érdemes lenne lekötni.

Korsósné Maku Márta szerint a bankok is keresik az ügyfelek kegyeit rövid távú futamidővel és kedvező kamatkondíciókkal. A Sberbank most futó akciójában szintén kiemelkedő kamatú terméket kínál ügyfelei részére. A betéti termék kialakításakor az ügyféligényekre támaszkodtak, ezért a változó üzleti célokkal jól kombinálható konstrukcióval léptek most piacra. Ennek keretében az ügyfelek egy és hat hónap közötti futamidőre köthetik le forintban, meghatározott minimum és maximum összeg közötti mértékben a pénzüket, az akció vonatkozik az új és meglévő forrásokra egyaránt, 0,5% - 1,2% közötti kamat mellett (EBKM0,5-1,2%) OBA által biztosított konstrukcióban. A betéti szerződés részletes leírása a Sberbank Magyarország Zrt. hivatalos tájékoztatási csatornáin érthető el.