Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Felminősítette a Sberbank Europe-ot a Fitch

A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet ma bejelentette, hogy a Sberbank Europe hosszútávú kibocsátói alapbesorolását (IDR, Issuer Defalult Rating) „BB+”-ról „BBB-”-ra emelte. Ezzel egy időben a Sberbank Europe egyedi életképességi besorolását (VR, Viability Rating) a korábbi „b+”-ról „bb-”-ra javította. 

A Sberbank Europe életképességi besorolása felminősítésének fő meghatározó szempontjai az eszközminőség-javulás, a stabil tőkésítési szint, a nagykereskedelmi finanszírozás kisebb mértékű igénybevétele, valamint a jövedelem-megtérülés voltak. A hosszú-távú kibocsátói alapbesorolás felminősítésének oka az anyavállalat, a Sberbank Russia felminősítése (BBB/stabil; bbb-/RWP (pozitív minősítés)), valamint az anyavállalat által biztosított támogatás szükség esetén. 

A Fitch a felminősítéssel elismerte a Sberbank Europe azon újragondolt stratégiáját, amely a lakossági és a KKV-szegmensekre összpontosít, valamint csökkenti a koncentrációs kockázatokat. 

Sonja Sarközi, a Sberbank Europe Csoport vezérigazgatója szerint: „Bankcsoportunk sikerének kulcsát az intenzívebb lakossági és a KKV szegmens ügyletek, valamint a határokon átívelő vállalati üzletágunk tevékenységei jelentik.” 

A Sberbank Europe AG legfrissebb Fitch minősítései: 

Hosszú-távú kibocsátói alapbesorolás (IDR): felminősítve „BBB-” befektetési kategóriába; Kilátás: stabil 

Rövid-távú kibocsátói alapbesorolás (IDR): felminősítve „B”-ről „F3”-ra 

Életképességi besorolás: felminősítve „b”-ről „bb-”-ra 

Támogatottsági besorolás: felminősítve „2”-ről „3”-ra 
 


 
A Sberbank Magyarország Zrt-ről: 
 
A Sberbank Magyarország Zrt. a Sberbank Europe AG leányvállalata, lakossági-, mikro-, KKV- és nagyvállalati ügyfeleknek nyújt teljes körű banki szolgáltatást Magyarországon. A bank 1993 óta működik sikeresen a magyar piacon. A bécsi központú Sberbank Europe csoport Európa 8 piacán van jelen: Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Szlovéniában, Szerbiában és Németországban.