Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Tájékoztató a SEPA deviza átutalásokról


Az Európai Parlament és a Tanács 260/2012 rendelete értelmében a Sberbank Magyarország Zrt. elérhetővé teszi a deviza számlapénz-forgalmon belül a Rendelet által előírt szabványoknak megfelelő SEPA deviza átutalások (SEPA Credit Transfer) indításának és fogadásának lehetőségét 2016. október 31-ét követően.

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően a 2016. augusztus 8-tól hatályba lépő Általános Szerződési Feltételek szerint a Bank a közeljövőben nem kíván a SEPA beszedési rendszer tagjává válni, így nem vállalja a felhatalmazó levél alapján történő EUR beszedés teljesítését, valamint SEPA beszedési szolgáltatás nyújtását.

A SEPA (Single Euro Payments Area), azaz Egységes Euró Fizetési Övezet bevezetésének és működésének célja, hogy az övezeten belüli fizetési műveletek egységes nemzetközi standard feltételek alkalmazásával gyorsabban és biztonságosabban kerüljenek teljesítésre. A fizetési műveletek közül a SEPA Credit Transfer 2008. január 28-ával került bevezetésre, amelynek rendelet szerint előírt szabványait az euró övezeten kívüli országoknak (ideértve Magyarországot) is alkalmazniuk és biztosítaniuk kell. Ez esetben a SEPA szabványokra való átállás végső határideje 2016. október 31.

További részletekről itt tájékozódhat.