Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Tájékoztató a Kúria és az Elszámolási törvényekkel kapcsolatban
 

Közzétételek elszámolási kötelezettség teljesítéséről

KÖZLEMÉNY elszámolás ismételt megküldéséről, a Sberbank Magyarország Zrt. azon Ügyfelei vonatkozásában, akik 2004.05.01. után eredetileg az ÁÉB Zrt.-vel kötöttek deviza alapú kölcsönre vonatkozó szerződést

A Kúria Polgári Kollégiuma 2014. június 16-án jogegységi határozatot hozott azokban a devizahitelekkel kapcsolatos kérdésekben, amelyek tárgyában korábban elhalasztotta a döntését. A jogegységi határozat célja az volt, hogy a folyamatban lévő perekben meghatározza az ügyek egységes szempontok szerinti elbírálását, amíg esetleg jogszabály nem rendezi a fogyasztói devizahitel-szerződések sorsát.A Kúria jogegységi döntése alapján a devizahitel szerződések önmagukban nem tisztességtelenek, éppen ezért magát a hitelt vissza kell fizetni. A fentiek alapján a Sberbank semmilyen körülmények között nem javasolja ügyfeleinek a hiteltörlesztés felfüggesztését.
Kúria döntése kapcsán az Országgyűlés július 4-én fogadta el azt a törvényt, amely a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozik. A törvény több részletszabályt tartalmaz, ám még nem elegendő ahhoz, hogy teljes mértékben rendezze a még nyitott kérdéseket. A pénzügyi intézménynek a fogyasztóval külön törvényben meghatározott módon kell elszámolnia. Éppen ezért fontos, hogy ügyfeleink anyagi lehetőségeikhez mérten folytassák a hitel törlesztését, hiszen a felhalmozódó elmaradások később még nagyobb terhet jelenthetnek számukra.
 
Sberbank Magyarország Zrt.

Tájékoztató a 2014. évi XXXVIII. törvény szerinti perekről és az elszámolás megküldésének határidejéről

Igény bejelentő az elszámolás másolatának megküldéséhez 2015.06.10

Közzétételek elszámolási kötelezettség teljesítéséről

MNB fogyasztóvédelmi tájékoztató az árfolyamgáttal és forintosítással egyaránt érintett adósok számára

MNB tájékoztató forintosítás elszámolás 2015.07.21