Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Hogyan védekezhetünk az internetes csalások ellen

Hogyan védekezhetünk az internetes csalások ellen 
 
Társadalmunk a modernkori digitalizációval egyre rohamosabban halad egy olyan térbe, ami egyre több veszélyt rejt számunkra. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne használjuk az információtechnológia vívmányait és eszközeit, amelyek megkönnyítik és kényelmessé teszik a hétköznapjainkat. Mindössze arról van szó, hogy legyünk körültekintőek és kellően óvatosak, tanuljuk meg tudatosan észrevenni a gyanús körülményeket és eseményeket.
 
Az interneten böngészve vagy levelinket olvasva számos kecsegtető ajánlattal vagy érdekes információval találkozhatunk. Mindig legyünk résen és figyeljük az árulkodó jeleket.
 

  • Ha e-mailben vagy egyéb kommunikációs felületen kapunk egy levelet arról, hogy nyertünk és ehhez egy megadott link is tartozik, akkor ne kattintsunk rá azonnal, előtte mindig tájékozódjunk a küldőfélnél. Különösen gyanús lehet, ha azonosításra és adatink megadására van szükség, illetve sok esetben helytelen és helyesírási hibákat tartalmaz a szöveg
 
  • Ha mégis olyan weboldalon vagyunk, ahol adatainkat, akár bankkártya adatainkat kell megadni, ellenőrizzük a felső URL cím eredetiségét és legitimitását (mindenképpen ellenőrizzük a tanúsítványt, úgy, hogy a lakatra kattintva megnézzük ki állította ki a tanúsítványt és az meddig érvényes (mindig figyeljünk arra, hogy az cím elején szerepeljen a https).) Sokszor az áloldalakat úgy hozzák létre, hogy szinte a megszólalásig hasonlítanak a formai elemek vagy a logó az eredeti felületre. Ezt kizárólag körültekintéssel vehetjük észre, ha odafigyelünk és figyelmesek vagyunk, mivel gyakran csak egy betű lehet az eltérés.
 
 
  • Soha ne adjuk meg ismeretlen oldalon bankkártya adatainkat, lehetőség szerint valamilyen pénzküldő szolgáltatáson keresztül fizessünk pl. paypal, transferwise stb. Az ilyen szolgáltatások azért biztonságosabbak, mert maga a fogadó fél nem ismerheti meg az adatainkat, hiszen azok a szolgáltatásban vannak rögzítve. Azért is járunk jobban a pénzküldő szolgáltatásokkal, mert csalás esetén a pénzintézet biztosítja a jogellenesen elemelt pénzösszeg visszatérítését, amelyről tranzakció előtt érdemes a szolgáltató ÁFSZ-ben tájékozódni.
 
  • Soha ne töltsünk le alkalmazást, fájlokat gyanús vagy ismeretlen oldalakról. Az ilyen oldalak gyakran valamilyen vírust vagy kártékony programot futtatnak, amik megfertőzhetik böngészéshez használt számítógépünket vagy egyéb eszközeinket. Arról nem is beszélve, hogy a nem megfelelő oldalról történő letöltés törvényellenes.
 
Célszerű reklámblokkolókat használni, hogy elkerüljük például az olyan felugró reklámokat, amelyek éppen azzal kecsegtetnek, hogy mi magunk vagyunk az x. látogató és éppen ezért nyertünk egy autót vagy más nagy értékű nyereményt. Ezek esetében sokszor a kattintással megfertőzhetjük az eszközünket vagy esetleg a kattintás után próbálják meg adatainkat megszerezni.