Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Befektetés

Befektetés

Befektetésről, akkor beszélünk, ha egy pénzösszeget, vagy magát a korábban megtakarított jövedelmet hosszú távra leköti, annak érdekében, hogy az profitot termeljen. Befektetésnek számít banki értelemben a bankbetét, a részvény vagy a kötvény.
 
Befektetés előtt érdemes a következőket végig gondolni:
- mi a célja a befektetésnek: tőkenövelés, tőke biztonságos lekötése, nyugdíj kiegészítés
- milyen időtávra fekteti be pénzét
- ha mégis szükség lenne az összegre milyen gyorsan és milyen költségek mellett lehet hozzá jutni

Miért éri meg tartós befektetési számlát nyitni, amivel nyugdíjcélú öngondoskodást is elkezdhetünk?

Az ilyen típusú számla ellentétben a megtakarítási számlával, hosszú távú elköteleződést jelent és ezáltal pénzügyi tudatossággal tervezheti jövőjét. Fontos, hogy a befektetett összeget hosszú távon tudja nélkülözni, ezáltal biztosítani a legkedvezőbb kamat elérését.
Az ilyen típusú számláknál a leggyakoribb lekötési idő 3-5 év, amelynek első évében kvázi a nulladik éveben gyűjti a pénzt, félreteszi a számlára. Fontos, hogy az elsőév után a számla lezárásra kerül és arra már sem befizetni, se arról pénzt felvenni nem lehet. Ha a lekötés alatt mégis pénzt szeretne felvenni, akkor az egész számlát meg kell szüntetni.
Arra is érdemes figyelni, hogy pénzét mindig csak a számla nyitási évének december 31 napjáig van lehetősége gyűjteni és egy adott évben csak egyszer nyithat ilyen számlát.
Ami miatt megéri ezt a számla típust választani, azaz, hogy megtakarítási elköteleződését kamatadó kedvezménnyel támogatja az állam. Ez azt jelenti, hogy három év után 10% a kamatadó, míg öt év után kamat adómentessé válik a számla.
A befektetési számla a nyugdíjas évekre is megoldást nyújthat, pénzügyi tervezést érdemes már aktív keresőkorban elkezdeni.
Erre alkalmas a nyugdíj-előtakarékossági számla, hiszen az igazi takarékosság az előtakarékosság.
Az öngondoskodás egyre hangsúlyosabb szerepet kap mindennapjainkban, ha időben kezd el takarékoskodni, akkor kiegészítheti nyugdíját egy nagyobb félretett összeggel. Ez a számla hosszú távú, államilag támogatott megtakarítás, amit aktív munkavállalóknak és nyugdíjasoknak is ajánlunk. 10 év gyűjtés után, nyugdíjba vonulás esetén adómentesen juthat hozzá megtakarításához. A befizetések rendszeres vagy eseti jellegét és az utalásra szánt összeget Ön határozza meg, rugalmasan kezelhető számla.