Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Megtakarítás

 Megtakarítás  

  • Megtakarításról, akkor beszélünk ha bevételét, jövedelmét nem költi el teljes egészében vásárlásra, számla vagy hitel fizetésre, hanem a pénze megmarad. A megmaradt és ezáltal félretett pénzét, azonban érdemes valamilyen megtakarítási számlán elhelyezni, semmint a párna alatt tartani. Valamint érdemes megtervezni a havi költségvetést, hogy a havi bevételünkből mennyit költünk rezsi fizetésre, vásárlásra és azt is meg lehet tervezni, hogy mennyit tudunk félre tenni.
 
Miért éri meg megtakarítási számlát nyitni?
Mielőtt választ kapna a kérdésre az első és legfontosabb dolog, hogy tisztázza le magában, hogy milyen célból is szeretne félretenni, megtakarítani.
Vegyük sorba, hogy milyen célra takarítanak meg általában a háztartások:
  • a legtöbben talán gyermekük továbbtanulására, lakásvásárlására gyűjtenek
  • ház vagy lakás felújításra szánt összeget nem szeretnék elkölteni
  • gépjárműre spórolnak
  • váratlan eseményekre tennének félre (elromlik az autó vagy a hűtő)
Most vizsgáljuk meg, hogy hogyan segíthet egy banki megtakarítási számla. ezek elérésében.
A banki megtakarítási számla esetén pénzét nem kell lekötnie, az továbbra is könnyen hozzáférhető, azaz likvid marad. Rendszeresen vagy eseti utalással takaríthat meg pénzt, így a befektetéssel ellentétben nem kell egy egyszeri pénzösszeget lekötni, így mindig igazodhat az aktuális hónap költségvetéséhez (karácsonykor több költés mellett kisebb összeget is megtakaríthat).
Az ilyen számla biztonságos és rugalmas megoldást kínál, ha nem akarja pénzét hosszú távon lekötni.
A megtakarítási számla nem rejt kockázatot és megéri ezt választania, ha pénzét inkább  ha tartalékban tudná semmint elköltené.