Lakossági ügyfelek
Vállalkozások

Hogyan legyünk pénzügyileg tudatosak

Hogyan legyünk pénzügyileg tudatosak

Sokan úgy tartják, hogy a pénzügyi tudatosság egyet jelent a kiadások követésén. Annál azonban talán sokkal többről van szó.

Fontos, hogy pontosan tisztában legyen mind a bevételeivel, mind pedig a kiadásaival.

Javasolt, hogy készítsen rendszeresen egy táblázatot, ahol vezeti a havi bevételt és kötelező kiadásokat:
  • lakbér,
  • rezsi,
  • élelmiszer,
  • havi iskolai befizetni valók stb.
látható lesz, hogy mekkora összeg marad az adott hónapban megtakarításra.  Fontos, hogy tervezze meg előre a hónapot és tudja, hogy milyen kiadások várhatóak. Számolhat azzal is, hogy például nyári időszakban táboroztatási költség is felmerülhet, így abban a hónapban lehet nem tud félretenni, azonban a következőben már igen.

A pénzügyi tudatosság a tervezésen múlik és azon, hogy képesek vagyunk időszakokban gondolkodni. Könnyebb tudatosnak lenni pénzügyileg, ha tisztán látja a célt és tudja, hogy mi várható előreláthatólag pár hónapra pl. le kell cserélni a mosógépet, nagyobb fogászati beavatkozás várható stb.

Készíthet rövid-közép-és hosszútávú terveket is.
  • Rövidtávként kezeljük az 1-3 évet, amibe beleférhet például: egy esküvő, egy nagyobb nyaralás, nászút, lakásfelújítás stb.
  • Középtávnak tekintjük a 4-8 évet, amibe beletartozhat egy lakásvásárlás esetleg gyermekvállalás.
  • Hosszú távú tervekben pedig a nyugdíjas évekre gyűjtés vagy egyéb nagyobb vágy elérése szerepelhet, mint pl. egy családi ház kerttel. Mindig legyen cél a szeme előtt, amihez könnyebb időtávot és összeget rendelni.
A tudatos és megtervezett pénzügyekkel egy váratlan élethelyzetben könnyebb csoportosítani és fontossági sorrendet felállítani költése tekintetében.

A pénzügyi tudatosság másik fontos pillére, hogy tájékozottan és körültekintően járjunk utána a befektetési és megtakarítási lehetőségeknek. Kössünk biztosítást ingó – és ingatlan vagyonunkra és testi épségünkre.

Ha nem tudja, hogyan kezdjen bele a pénzügyei tudatos kezelésébe, kérje pénzügyi szakember segítségét.